Opholdssteder for børn og unge
Hvad er et opholdssted?
Hvis et barn, ung eller voksen har brug for særlig støtte i et omfang, som ikke længere kan løses i hjemmet, kan den pågældende hjemkommune beslutte, at vedkommende skal anbringes uden for hjemmet på et børn- og ungehjem. Det kan være psykisk sygdom eller et højt konfliktniveau i hjemmet, der kan medføre en anbringelse.
Et børne- og ungehjem kan blandt andet give børn, unge og voksne mulighed for at lære, hvordan de opbygger sociale relationer til andre mennesker. Indsatsen er ligeledes rettet mod muligheden for at komme i skole eller anden dagsbeskæftigelse, hvorfor samarbejdet med en eventuel skole og forældre vægtes højt. Derudover er der fokus på at støtte anbragte i at etablere eller vedligeholde meningsfulde aktiviteter uden for børne- og ungehjemmet.
Et børne- og ungehjem kan derfor medvirke til en gradvis forberedelse og overgang til en tilværelse efter forløbet. Miljøterapeuterne på opholdsstederne i Den Miljøterapeutiske Organisation er uddannede til at kunne håndtere børn, unge og voksne med psykiske udfordringer, problematiske familieforhold og meget andet. De har derfor redskaberne til at hjælpe med at udvikle og støtte barnet, den unge eller voksne.
Børne- og ungehjem i Den Miljøterapeutiske Organisation er godkendt til børn, unge og voksne i alderen 10-23 år med store følelsesmæssige vanskeligheder, svære psykiatriske problemstillinger og sygdom jf. barnets lov § 43, stk. 1., nr. 6, med mulighed for ungestøtte. Den Miljøterapeutiske Organisation er også godkendt til unge, der har behov for at modtage støtte jf. lov om social service § 107.
Børn, unge og voksne, der bor på et børne- ungehjem, har ofte brug for en enorm omsorg og professionel hjælp. Et godt og rummeligt børne- og ungehjem har et personale, der favner både det relationelle, men også de faglige teknikker. Da barnet, den unge eller voksne er flyttet fra vante og trygge rammer, har vedkommende brug for at være omgivet af tryghed, ro og forudsigelighed således, at denne (gen)lærer at danne sociale relationer. På et godt børne- og ungehjem vil der derfor altid være fokus på at tage sig tid til at sætte sig ind i den enkeltes behov og skabe muligheder for, at den enkelte kan lære om livets basale værdier, acceptabel opførsel og generel dannelse. Den vigtigste opgave på et børne- og ungehjem er netop at hjælpe og støtte den anbragte med at kunne fungere på bedst mulig vis i livet efter anbringelsen.
På et børne- og ungehjem bor flere børn, unge eller voksne sammen. Flere af dem laver meningsfulde aktiviteter sammen efter skole faciliteret af miljøterapeuterne. Der vil være tilknyttet en kontaktperson til hver anbragt. Det vil også være denne miljøterapeut, som vil arbejde tæt med eventuelle forældre eller anden familie.
Se vores portrætvideo om to tidligere unge på børne- og ungehjemmet Holmegården herunder.
Vil du vide mere?
Hvordan kommer børn, unge og voksne på børne- og ungehjem samt bosteder?
Inden en anbringelse vil kommunen udføre en børnefaglig undersøgelse for at vurdere, hvad der er behov for i det konkrete tilfælde. I særlige tilfælde kan anbringelsen dog godt ske akut og sideløbende med, at denne undersøgelse bliver udført.
Det kan være en frivillig anbringelse, hvor barnet eller den unge og indehaveren af forældremyndigheden er enige om anbringelsen, men det kan også være en anbringelse uden forældrenes og/eller den unges samtykke, hvis der er en risiko for, at barnets eller den unges sundhed og udvikling er i fare.
Som led i undersøgelsen af sagen vil kommunen høre barnet eller den unge uden forældremyndighedsindehaverens tilstedeværelse. Denne samtale er til for, at barnet eller den unges holdning kommer til udtryk i afgørelsen. Du kan læse mere om børneinddragelse her.
En anbringelse uden forældrenes samtykke kan blandt andet skyldes:
- Utilstrækkelig omsorg eller behandling
- Overgreb
- Misbrugsproblemer
- Kriminel adfærd
- Andre svære sociale-, adfærds- eller tilpasningsproblemer
Barn, ung eller voksen på børne- og ungehjem eller bosted
Du kan læse mere om børne- og ungehjem samt bosteder til voksne her
Børnetelefonen og deres brevkasse
Børns Vilkår taler i ”Børnetelefonen” med mange børn, der har det svært derhjemme. De beskriver, at hvis et barn eller ung har det svært i hjemmet og ønsker at komme væk, udtrykker vedkommende ofte et ønske om at komme på et børne- og ungehjem. Et børne- og ungehjem er en institution, hvor børn og unge under 18 år kan flytte hen, hvis de ikke kan bo hjemme med deres forældre. Udtrykker et barn eller ung et ønske om at bo et andet sted, kan et børne- og ungehjem være en god løsning.
Du kan læse mere om Børnetelefonen og deres brevkasse her.
Hvem bestemmer, hvilke børne- og ungehjem barnet eller den unge skal på?
Bosteder og børne- og ungehjem
I Den Miljøterapeutiske Organisation tilbyder vi to forskellige muligheder til børn, unge og voksne, der har behov for ekstra støtte i hverdagen. Læs mere om de to typer herunder.
Bosteder
Et bosted i Den Miljøterapeutiske Organisation er blandt andet kendetegnet ved, at hverdagen er rammesat ud fra en grundlæggende miljøterapeutisk tilgang. Her skal en forudsigelig og velkendt struktur i hverdagen være med til at skabe den nødvendige ro, som understøtter den unges eller voksnes trivsel og udvikling.
Medarbejdernes opgave på bostederne kan blandt andet være:
- At få skabt en personlig relation til den anbragte
- At sikre, at strukturer og aftaler overholdes
- At hjælpe og støtte i forbindelse med trivsel og udvikling
Der arbejdes aktivt med at vejlede og støtte den anbragte i at få en tiltagende selvstændig livsførelse – eksempelvis via pligter i hverdagen, som udføres med støtte, indtil den enkelte selv mestrer den pågældende pligt.
Du kan læse mere om vores bosteder her.
Børne- ungehjem
Hvis barnet eller den unge har et større støttebehov, kan vedkommende komme på et af organisationens børne- ungehjem. Behovet for støtte er oftere større for de unge på opholdsstederne end på bostederne, hvorfor målsætningen om at blive klar til en selvstændig tilværelse, oftere har et længere tidsperspektiv.
Børne- ungehjemmene er derfor kendetegnet ved et større fokus på behandling.
På opholdsstederne tilbyder vi blandt andet:
- Psykiater
- NADA
- Sansemotorisk behandling
- Mentaliseringsbaserede øvelser
- Familiebehandling
- Overvåget samvær
Børn, unge eller voksne der har flere psykiatriske diagnoser på samme tid, indskrives ofte på et af organisationens opholdssteder, hvor der bliver taget et særligt hensyn til den enkeltes behov med henblik på at give den rette hjælp og støtte i hverdagen. Arbejdet omkring barnet, den unge eller voksne foregår som oftest i et tæt samarbejde med flere sektorer.
Eftersom vi i Den Miljøterapeutiske Organisation både har opholds- og bosteder, kan vi imødekomme de fleste behov. Fælles for begge typer af ophold er, at det foregår i en miljøterapeutisk og mentaliseringsbaseret behandlingsramme.
Mentalisering på børne- og ungehjem
Hos Den Miljøterapeutiske Organisation arbejder vi ud fra en mentaliseringsbaseret tilgang. Mentalisering betyder kort fortalt, at vi som mennesker har en forståelse for både eget og andres følelsesliv. I forbindelse med mentalisering forstår vi både egen og andres adfærd ud fra blandt andet følelser, tanker, behov, mål og grunde.
For nogle mennesker indgår evnen til at mentalisere ikke som en naturlig del af en interaktion, og det kan der være flere grunde til. Det kan eksempelvis skyldes traumer, omsorgssvigt og psykisk sårbarhed, hvilket kan påvirke evnen til at mentalisere.
Denne evne kan (genop)trænes, så den unge bliver i stand til at mentalisere og indgå i en hverdag med sociale relationer.
Læs mere om mentalisering her.
Akut anbringelse
Hos Den Miljøterapeutiske Organisation tilbyder vi også mulighed for anbringelse i akutte situationer. Da vi råder over flere institutioner, har vi altid mulighed for at tage imod et barn, ung eller voksen – selv med få timers varsel. Vi har mange års erfaring med anbringelser af børn, unge og voksne med forskellige typer af vanskeligheder og vi ved derfor, hvilke faktorer, vi skal medregne i en eventuel akut anbringelse.
Selvom der er tale om en akut anbringelse, som ofte er af midlertidig karakter, er vi meget opmærksomme på, at samarbejdet og kommunikationen mellem de involverede parter, er tæt og velfungerende. På den måde kan vi sikre, at alle anbragte børn, unge og voksne får det bedst mulige ophold.
Opholdssteder på Sjælland
Alle vores opholdssteder er placeret på Vest- og Midtsjælland. Vi har opholdssteder i henholdsvis Svinninge, Jyderup, Kalundborg og Vig. Du kan læse mere om vores forskellige opholdssteder for unge her:
- DMO Holmegården ved Svinninge
- DMO Ulstruphus ved Vig
- DMO Egehøj ved Kalundborg
- DMO Stokkebjerghusene ved Jyderup
- DMO Tornbrinken ved Jyderup
- DMO Vesterhuset ved Jyderup
Hvis du har brug for et opholdssted på Vest- eller Midtsjælland, har Den Miljøterapeutiske organisation flere forskellige muligheder, så vi kan finde en løsning, der passer til den enkeltes behov. Fælles for alle opholdssteder er, at vi arbejder ud fra den miljøterapeutiske tilgang.
Du kan læse mere om vores miljøterapeutiske tilgang her.