DMO Fensmark
Børne- og ungehjemmet DMO Fensmark
Børne- og ungehjemmet DMO Fensmark er godkendt til 7 børn og unge med svære psykiske vanskeligheder eller andre komplekse udfordringer i alderen 10-22 år jf. lov om social service § 43, stk. 1., nr. 6, med mulighed for efterværn.
DMO Fensmark er placeret i Fensmark, beliggende i et fredeligt miljø med en sø og naturskønne omgivelser. Der ligger en SuperBrugsen over der er derfor DMO Fensmark, og der er derfor gode handlemuligheder tæt på tilbuddet.
DMO Fensmark er et behandlingssted, som lægger vægt på, at der skabes en fællesskabsfølelse blandt de anbragte. Dette er miljøterapeuterne med til at etablere og støtte de unge i således, at hver enkelt får sin plads i det sociale fællesskab i huset. Dette gælder også i weekenderne, hvor der planlægges forskellige aktiviteter og ture for at styrke fællesskabet og sammenholdet i huset. Miljøterpeuterne er aktivt med til at støtte op om dette og tager medansvar for, at ungegruppen fungerer socialt. I tilfælde af konflikter, hjælper og støtter miljøterapeuterne ligeledes med at få dem løst og faciliterer en eventuel konfliktmægling mellem parterne, hvor hver kontaktperson er deltagende.
Det samlede indtryk af DMO Fensmark er et mindre behandlingssted, hvor der er varme, nærvær, ro og et fællesskab at finde for de unge i en struktureret dagligdag. Det er et godt sted at finde et ungeliv og få støtte til at udvikle sig socialt i hjemlige omgivelser.
Læs mere om at bo på et børne- og ungehjem eller bosted her.
Behandling og tilgang
DMO Fensmark har en meget struktureret hverdag, hvor dagsrytmen er ensartet, tydelig og forudsigelig som en del af den miljøterapeutiske behandlingstilgang. Der er tæt voksenstøtte, og hjælp til de daglige pligter, samt støtte i form af en række forskellige behandlingsmæssige ydelser –herunder mentaliseringsbaseret miljøterapi, NADA, konsultationer hos vores interne psykiater og meget andet.
Derudover arbejdes der mentaliseringsbaseret i behandlingsarbejdet med de anbragte. Mentalisering betyder, at der arbejdes med at udvikle den unges forståelse for eget følelsesliv og reaktionsmønster, såvel som forståelsen af andres. Dette sættes i sammenhæng med, hvordan man gensidigt påvirker hinanden, for at styrke de sociale kompetencer hos den enkelte. I arbejdet med mentalisering benyttes der ofte forskellige modeller, sammen med den unge, som derved kan tilegne sig helt konkrete og praktiske værktøjer til brug i eget liv.
Der vil være fokus på relationsarbejdet i en miljøterapeutisk ramme. Børn, unge og voksne på DMO Fensmark må derfor kunne forventes at have mulighed for at kunne indgå i den relation, der tilbydes af de voksne, altså have en grad af tilknytningsevne. I tillæg til den miljøterapeutiske behandlingsramme, arbejdes der med en mentaliseringsbaseret tilgang. Samspillet mellem miljøterapi og mentalisering skaber et alsidigt og fagligt velfunderet behandlingsarbejde.
Metoder
Jeg-støttende samtale
I jeg-støtte guider og vejleder vi helt tæt på. Der støttes gennem et handlingsforløb, hvor miljøterapeuten giver anvisninger. Anvisningerne er kravsafstemt i forhold til den enkelte i en grad, hvor det forventes at kravene kan indfris og derved opleve en følelse af succes. Miljøterapeuten, som giver anvisningerne, påtager sig også ansvaret for, at det lykkes. Skulle det mislykkes, giver miljøterapeuten en ny og bedre støtte efterfølgende.
Mentalisering
Mentalisering er en psykologisk teori, der beskriver, hvordan vi forstår og tolker andre menneskers adfærd. Mentalisering handler om at kunne se verden fra et andet menneskes perspektiv, og forstå hvordan deres følelser og tanker påvirker deres handlinger. Det er en vigtig del af den sociale interaktion og kan hjælpe os med at forstå og respondere på andre menneskers adfærd på en mere hensigtsmæssig måde.
Når vi mentaliserer, forstår vi både egen og andres adfærd ud fra blandt andet følelser, tanker, behov, mål og grunde. Som mennesker mentaliserer vi mange gange i løbet af en dag, og som regel er vi ikke bevidste om, at vi gør det. Det sker helt automatisk som en naturlig del i interaktionen med andre mennesker, når vi er opmærksomme på vores egen og andres mentale tilstande – og hvordan vi tilpasser vores handlinger og adfærd dertil. Læs mere om Mentalisering her.
Miljøterapi
Miljøterapi er, som navnet indikerer, terapi i miljøet. Miljøterapi er en psykiatrisk behandlingsform, der er baseret på viden og teori om, hvilke forhold der er sunde for os at leve i og hvilke, der risikerer at gøre os syge. Miljøterapi fokuserer på de mange små faktorer, som udgør helheden i det miljø, barnet, den unge eller voksne befinder sig i. Det betyder, at både de sociale relationer og de fysiske rammer indgår som en del af behandlingen. Målet med et miljøterapeutisk samarbejde er at skabe et trygt og terapeutisk miljø.
Skole og uddannelse
For alle de unge på DMO Fensmark er målsætningen den samme: Der skal være en dagsbeskæftigelse. Det vurderes givende og udviklende at have en hverdag, der er indholdsfuld og meningsfuld. De fleste, der bor på DMO Fensmark, går derfor i skole, eller er tilknyttet anden uddannelse, eksempelvis STU-forløb.
Derfor prioriteres det højt at støtte den unge i at fastholde sin dagsbeskæftigelse, og miljøterapeuterne har en stor opmærksomhed på at støtte op om dette, hvad enten det er ved at hjælpe med at komme i seng til tiden, komme op om morgenen, få morgenmad, danne overblik over dagen, eller hvad den enkeltes behov end måtte være.
Der er mange af de anbragte, som er tilknyttet Den Miljøterapeutiske Organisations dagbehandlingstilbud.
Samarbejdet er tæt, og den behandlingsmæssige tilgang på skolerne, er den samme som på DMO Fensmark.