DMO Egeholm

Holmegaardsvej 4, 4684 Holmegaard
DMO Egeholm
Holmegaardsvej 4, 4684 Holmegaard
DMO Egeholm
Holmegaardsvej 4, 4684 Holmegaard
DMO Egeholm
Holmegaardsvej 4, 4684 Holmegaard
DMO Egeholm
Holmegaardsvej 4, 4684 Holmegaard

DMO Egeholm - Småbørn og Familie

DMO Egeholm – Småbørn har to småbørnsafdelinger, hvoraf den ene har 7 pladser til målgruppen børn i alderen 0-7 år, mens den anden er fra 5-12 år – også med 7 pladser.

Afdelingen retter sig mod spædbørn og småbørn, hvor der af myndighed er vurderet bekymring for et barn/spædbarn inden for områderne: Sikkerhed, sundhed, trivsel og udvikling. Målgruppen er spædbørn og småbørn, hvor den visiterende kommune har vurderet behov for støtte i døgnophold.

Målgruppen er spædbørn og småbørn, som viser tegn på stress og traume – eksempelvis grundet tidlig omsorgssvigt og/eller overgreb. Disse børn vil ofte være i fejludvikling eller opleves med begyndende tilknytningsforstyrrelse, hvor de ses med tilbagetrækning eller udadreagerende adfærd eller vise tegn på opmærksomhed- eller personlighedsforstyrrelse. Børnene kan ligeledes opleves med adfærd inden for autismespektret.

Med de to småbørnsafdelinger skaber vi harmoniske miljøer i forhold til aldersgrupper, hvorved børnene bedre kan spejle sig i hinanden og danne relationer. Vi vil derfor have øje, at vi i opdelingen af børnene sikrer, at vi kan lave små miljøer til søskende – eksempelvis vil vi kunne placere et søskendepar på samme værelse med egen lille stue således, at de kan trække sig fra fællesmiljøet og få tid sammen ved behov. Vi kan derfor tilbyde fleksible pladser, så der tages forbehold for, at søskende kan gå udenfor aldersgruppen på afdelingen, så længe de stadig er 0-12 år. Dette i tilfælde af, at det vurderes uhensigtsmæssigt at skille dem ad.

Begge vores småbørnsafdelinger har en akutfunktion. Vi har samtidig en optagethed af længerevarende anbringelser, som sikrer rolige og stabile miljøer.

DMO Egeholm – Familie har 7 pladser til familier, som omfatter max. 17 personer – herunder max. 7 voksne. Tilbuddet omfatter midlertidige ophold til familier eller gravide, der har behov for midlertidigt ophold med henblik på at understøtte, at tilknytning mellem barn og forældre etableres og/eller styrkes.

Målgruppen på afdelingen er familier med børn, hvor der er bekymring for barnet/eller børnene inden for områderne: Sikkerhed, sundhed, trivsel og udvikling, og hvor der vurderes behov for støtte i døgnophold.

Der er fokus på at sikre tilknytning mellem barn og forældre samt vurdere forældrenes evne til at aflæse og afstemme barnets behov. Der er fokus på indad- og udadreagerende adfærd, omsorgssvigt og overgreb. Mange af disse børn har ligeledes været udsat for en stressbelastning, som påvirker deres udvikling eller opleves med anden psykisk vanskelighed.

Målgruppen er ligeledes familier, der har behov for støtte og behandling i eget hjem. Vi har derfor også spædbarns- og familiebehandling i hjemmet.

DMO Egeholm ligger tæt på natur og miljøterapeuterne benytter Sydsjællands grønne områder, som en del af behandlingsarbejdet – særligt i arbejdet med småbørn er naturoplevelser en del af hverdagen, hvor bl.a. Herlufsholmskoven bruges flittigt. SuperBrugsen ligger på den anden side af vejen, hvilket giver gode handlemuligheder for familierne på DMO Egeholm Familie.

Målgruppe

På DMO Egeholm modtager vi både akutte og planlagte anbringelser. Vores tilbud henvender sig til familier og børn, der har været udsat for omsorgssvigt og kan være i mistrivsel og/eller krise.

Vi tilbyder:

For forældre, der har behov for at udvikle og skabe tilknytningen til deres barn, samt tilegne sig indsigt i og forståelse for barnets følelsesmæssige og fysiske behov. Forældrene vil kunne tilegne sig færdigheder i at kunne strukturere og tage ansvaret for deres barns trivsel og udvikling – herunder varetagelse af de praktiske daglige gøremål, som er en forudsætning for at kunne tage ansvaret for barnets basale behov og trivsel. Desuden skabes der fokus på, hvilke værdier de lægger til grund for deres liv og hvilke relationer, de ønsker at spejle sig i.

For forældre, der har vanskeligt ved at sikre deres barns trivsel og har behov for at få udarbejdet en social- og udviklingsbeskrivelse samt en psykologisk forældrekompetenceundersøgelse med henblik på at sikre deres barns trivsel og udvikling. Undersøgelsen udføres af en autoriseret psykolog, som vi hjælper med at formidle kontakten til.

For gravide, hvor der er bekymring for det kommende barns trivsel, og hvor den gravide har brug for hjælp til at forberede sig på det kommende forældreskab. Vi tilbyder desuden at støtte kvinden under fødslen samt i dagene på hospitalet.

For børn med behov for professionel døgnanbringelse. Børn, der er i mistrivsel, har været udsat for psykisk eller fysisk vold eller på anden måde har oplevet omsorgssvigt.

Behandlingsarbejdet på DMO Egeholm

NBO

Behandlingsarbejdet på DMO Egeholm Familieophold tager udgangspunkt i NBO-metoden (Newborn Behavioral Observations). Det er en metode, hvor medarbejdere og forældre sammen ser på, hvad spædbarnets adfærd kan fortælle om lige netop deres spædbarns behov.

Målet med NBO er;

NBO er udviklet af professor dr. Kevin Nugent på Harvard Medical School i 90’erne ud fra NBAS (The Neonatal Behavioral Assessment Scale), som er en systematisk undersøgelse af det 0-2 måneder gamle barns adfærd og signaler. Dr. T.B. Brazelton havde tilbage i 1970’erne, sammen med et forskerteam udviklet NBAS, som med sin interaktive karakter også styrker relationen mellem forældre og barn. NBAS bliver især anvendt i sammenhænge hvor spædbarnet er sårbart og udsat, og hvor, NBAS kan afsløre såvel barnets styrker som dets sårbarheder. NBAS er en meget omfattende undersøgelse og består af 56 delelementer med komplekse observationer integreret heri.

Læs mindre Læs mere

Mentaliseringsbaseret tilgang

På både afdelingen for småbørn og familie tager det daglige behandlingsarbejde udgangspunkt i en mentaliserende miljøterapeutisk tilgang. Vi støtter og vejleder forældrene i at skabe en genkendelig hverdagsstruktur for deres børn, hvor de kan tilegne sig viden om forældreansvarsopgaven med udgangspunkt i deres barns trivsel og udvikling. Vi skaber en forudsigelig struktureret hverdag, som giver tryghed for alle parter, hvor relationsarbejdet er i fokus og bliver bærende for behandlingen.

Vi ser bag om barnets adfærd og arbejder traumebevidst, hvor barnet blandt andet støttes i at mærke og sætte ord følelser samt regulere dem. Mange af de spædbørn, vi modtager har behov for en tidlig, traumebevidst behandlingsindsats, hvorfor vi også tilbyder spædbarnsbehandling – også eksternt.

For børn over 4 måneder udarbejder vi sansemotoriske screeninger, der sammen med udviklingsbeskrivelser af barnet, giver indsigt i barnets aktuelle trivsel og udvikling.

Læs mere om mentalisering og miljøterapi her.

Familiebehandling og støttet samvær

Med afsæt i den mentaliseringsbaserede tilgang, tilbyder vi støttet og overvåget samvær til forældre/barn-relationen. Vi guider forældrene i barnets signaler og observerer familiernes interne samspil. Vi beskriver, hvad vi ser; hvordan møder forældrene barnet, hvordan er barnets trivsel og udvikling, og hvordan er samspillet mellem forældrene og deres barn. Vi har fokus på gennemsigtighed, hvor vi forholder forældrene til deres handlinger, og gør det bevidst for dem, hvilken betydning deres handlinger har for deres barn.

Alle familier, der flytter ind på DMO Egeholm – Familie får tilknyttet to primære kontaktpersoner. De primære kontaktperson arbejder relationelt og tilbyder forældre og børn et fortroligt rum, hvor de kan dele og arbejde med svære problemstillinger og egne opvækstvilkår. Rammen for familiebehandlingen på DMO Egeholm gives af sagsbehandlerne i form af familiens handleplan, hvor omdrejningspunktet er familiens delmål samt støtte til at skabe struktur, sikkerhed og tryghed i et omsorgsfuldt miljø.

På DMO Egeholm Småbørn lægger vi vægt på at skabe en tillidsfuld relation til barnet såvel som til forældrene. Vi tilbyder ugentlige samtaler med forældre om barnets trivsel og udvikling, så forældrene føler sig inddraget i deres barns hverdag. Vi tilbyder desuden familiebehandling i hjemmet, ligesom vi også tilbyder sparring og supervision med plejefamilier.

Støtte til Gravide

På DMO Egeholm kan gravide kvinder samt partnere få støtte under graviditeten. Vi støtter kvinden i det store både fysiske og følelsesmæssige pres, der kan være under en graviditet, og hjælper forældrene med at forbinde sig følelsesmæssigt og relationelt til barnet i maven. Vi hjælper desuden med udvikling af de kommende forældres indre forestillinger af barnet og guider dem i de nye roller, de får som forældre. Vi vejleder dem i tilgangen til forældreopgaven med udgangspunkt i erfaringer fra deres egen opvækst. Vi støtter også kvinden under fødslen og i dagene på hospitalet.

Visitation

Vil du høre mere om DMO Egeholm eller nogle af vores andre afdelinger?

Kontakt Direktør for Døgnbehandling, Jannie Christensen, tlf.: 61 31 05 40

Se her hvem der arbejder på opholdsstedet

Billeder fra DMO Egeholm